Gasztronómiai alapfogalmak:

Címkék: főzni bárki tud

2008.06.27. 14:09

patkanyok-a-fedelzeten.jpgalaplé: Csontokból főzött, gyengén ízesített, fűszerezett lé, amelyet a készítendő étel jellegének megfelelő alapanyagokból készítünk. Mártások, főzelékek és egyéb ételek készítésénél használjuk.

á la carte: Étlap szerint, étlap alapján történő rendelés.

á la francaise: franciásan, francia módra (elkészítve)

á la minute: frissen készülő étel

á point: fél-angolosra sütött húsétel

angolos (sütés): Kevés forró zsiradékban kezdik sütni a húst, mindaddig, amíg vékony pörzs-réteg keletkezik rajta. A belseje jól átmelegszik, de nyers marad.

angolos (pl. főzelék): Sós vízben főtt zöldségekre tálaláskor vajdarabkákat helyeznek

aperitif: Étvágygerjesztő ital, rendszerint száraz, enyhén kesernyés ízű, alkoholos vagy akár alkoholmentes is lehet.

baton: hasábokra vágott

bécsi: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázva

chafing: az ételek melegen tartására szolgáló edény

chateaubriand: duplabélszín

consommé: erőleves

dekanter: bor dekantálására szolgáló eszköz

digesztív: étkezés utáni ital

dresszing: fűszeres salátaöntet

Eszencia: folyékony vagy pépszerű aromakoncentrátum

Félangolos: az angolosnál egy fokozattal nagyobb készresütési szint (félig átsütve)

finger food: egy falatra bekapható snack, vagy egyéb előétel

fondü: a fondüben készült, meleg olvasztott, ízesített sajtot mártogatással fogyasztják, húsos változata is kedvelt

frappé: jégbehűtött, törtjéggel készülő kevert rövidital

garnírung: köret, körítés

julienne: „zöldségmetélt”, vékony csíkokra szeletelt leveszöldség

kanapé: szendvicsfalatkák valamilyen kenyéralapra, különböző feltéttel

Kotlett: csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve

Kruton: pirított zsemleszelet bélszín- és hátszínből készült ételekhez

leltár vagy Patika: (só, bors, ecet, olaj)

lengyeles: (pl. főzelék)

Medallion: (sertés, szűzérme)

Menü: ételsor

napron: az abroszra helyezett díszítő célú, kisebb méretű textil, terítő

párizsi: lisztbe és felvert tojásba bundázva, zsiradékban kisütve

petit fours: sós, vagy édes apró teasütemény

prézli: zsemlemorzsa

ragu: apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében

rolád: húsokból és/vagy zöldségfélékből, valamint tésztákból sütve vagy párolva készített, tekercs formájú étek

saslik: nyárson sütött rablóhús – bárányból, disznóból, csirkéből egyaránt

shaker: keverőhenger, rázókehely

snack: sós falatkák, előétel

Snidling: metélőhagyma

Sörtészta: Orly módozat, a palacsitatésztához hasonló tészta, szódavíz helyett sörrel készül

szuflé: felfújt, felvert tojáshab sütve, tojáshabos sütemény

timbál: sós linzerből készült tésztakosár, de főzelékes tálalótál is

tokány: pörköléssel készült étel, borssal, gombával, tejföllel ízesítve

topping: Díszítő céllal az ételre, főleg az édességre, fagylaltra szórt feltét, pl. tört mogyoró, eperzselé stb.

Tournedos: bélszínérmék

vegetariánus: zöldségféléket fogyasztó ember

well done: hús, jól átsütve.

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzok.blog.hu/api/trackback/id/tr66635697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.