alaplé: Csontokból főzött, gyengén ízesített, fűszerezett lé, amelyet a készítendő étel jellegének megfelelő alapanyagokból készítünk. Mártások, főzelékek és egyéb ételek készítésénél használjuk.
á la carte: Étlap szerint, étlap alapján történő rendelés.
á la francaise: franciásan, francia módra (elkészítve)
á la minute: frissen készülő étel
á point: fél-angolosra sütött húsétel
angolos (sütés): Kevés forró zsiradékban kezdik sütni a húst, mindaddig, amíg vékony pörzs-réteg keletkezik rajta. A belseje jól átmelegszik, de nyers marad.
angolos (pl. főzelék): Sós vízben főtt zöldségekre tálaláskor vajdarabkákat helyeznek
aperitif: Étvágygerjesztő ital, rendszerint száraz, enyhén kesernyés ízű, alkoholos vagy akár alkoholmentes is lehet.
baton: hasábokra vágott
bécsi: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázva
chafing: az ételek melegen tartására szolgáló edény
chateaubriand: duplabélszín
consommé: erőleves
dekanter: bor dekantálására szolgáló eszköz
digesztív: étkezés utáni ital
dresszing: fűszeres salátaöntet
Eszencia: folyékony vagy pépszerű aromakoncentrátum
Félangolos: az angolosnál egy fokozattal nagyobb készresütési szint (félig átsütve)
finger food: egy falatra bekapható snack, vagy egyéb előétel
fondü: a fondüben készült, meleg olvasztott, ízesített sajtot mártogatással fogyasztják, húsos változata is kedvelt
frappé: jégbehűtött, törtjéggel készülő kevert rövidital
garnírung: köret, körítés
julienne: „zöldségmetélt”, vékony csíkokra szeletelt leveszöldség
kanapé: szendvicsfalatkák valamilyen kenyéralapra, különböző feltéttel
Kotlett: csontok között szeletelt borda hirtelen kisütve
Kruton: pirított zsemleszelet bélszín- és hátszínből készült ételekhez
leltár vagy Patika: (só, bors, ecet, olaj)
lengyeles: (pl. főzelék)
Medallion: (sertés, szűzérme)
Menü: ételsor
napron: az abroszra helyezett díszítő célú, kisebb méretű textil, terítő
párizsi: lisztbe és felvert tojásba bundázva, zsiradékban kisütve
petit fours: sós, vagy édes apró teasütemény
prézli: zsemlemorzsa
ragu: apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében
rolád: húsokból és/vagy zöldségfélékből, valamint tésztákból sütve vagy párolva készített, tekercs formájú étek
saslik: nyárson sütött rablóhús – bárányból, disznóból, csirkéből egyaránt
shaker: keverőhenger, rázókehely
snack: sós falatkák, előétel
Snidling: metélőhagyma
Sörtészta: Orly módozat, a palacsitatésztához hasonló tészta, szódavíz helyett sörrel készül
szuflé: felfújt, felvert tojáshab sütve, tojáshabos sütemény
timbál: sós linzerből készült tésztakosár, de főzelékes tálalótál is
tokány: pörköléssel készült étel, borssal, gombával, tejföllel ízesítve
topping: Díszítő céllal az ételre, főleg az édességre, fagylaltra szórt feltét, pl. tört mogyoró, eperzselé stb.
Tournedos: bélszínérmék
vegetariánus: zöldségféléket fogyasztó ember
well done: hús, jól átsütve.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek